Wgrywanie Romu w HTC Magic przez tryb Recovery

Temat w 'HTC Magic' rozpoczęty przez speedzioch, 19.12.2009.

  1. speedzioch

    speedzioch Dziś Fejm zostawmy

    Dołączył:
    26.06.2008
    wiadomości:
    3,809
    Otrzymane lajki:
    178
    NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA USZKODZENIA SPRZĘTU

    Jak już zapewne wiecie, nie każdy chciałby pozostać na oryginalnym Romie w swoim HTC Magic. Dlatego postaram się przybliżyć aktualizację Romu w tym poradniku.

    Do wgrania Romu potrzebujesz Roota
    Możesz to zrobić przykładowo tym sposobem :arrow: http://forum.gsmx.pl/29742/rootowanie-htc-magic-jednym-kliknieciem-dla-android-1-5-a.html

    Do pomocy mamy ten poradnik :arrow: The Unlockr Blog Archive How To: Load a Custom ROM on Your HTC Magic
    Jednak z własnego doświadczenia wiem, że można pominąć parę punktów ;)

    Jeśli chcesz zachować aplikacje to możesz zrobić backup astro file menager'em (jednak nie zachowa on pamięci gry) ;)

    1. Po pierwsze musisz ściągnąć dla swojego telefonu odpowiedni Rom.
    Najlepiej znaleźć go na Sapphire android development - xda-developers
    Ważne: Sprawdź rodzaj swojej płyty głównej włączając telefon z przytrzymaniem Back(strzałki) Wgranie Romu dla złej płyty głównej może spowodować duże uszkodzenia telefonu.
    Ja proponuję wam Rom GyD, myHero bądź Cyanogen dla 32A ;)
    2. Wgraj swój Rom do głównego folderu na karcie pamięci (w postaci .zip)
    3. Wyłącz telefon i odpal go w trybie Recovery (przycisk włącz i home/domek i trzymaj aż nie pojawią się opcje na czarnym tle)
    4. Teraz zmienimy trochę postępowanie, gdyż na karcie pamięci nie potrzebujemy robić partycji (chyba, że ktoś chce instalować gry na karcie pamięci) Więc robimy teraz backup nandroid, który może nam uratować telefon jeśli coś nam się nie powiedzie.
    (backup powinien pojawić się na karcie pamięci w folderze nandroid)
    5. Teraz robimy wipe (jest to bardzo ważne, gdyż pozwala nam to ominąć komplikacje. Pamiętaj że wipe przywraca ustawienia fabryczne, rozstawienie widgetów itd. itp.
    6. Po wipe wybieramy w trybie Recovery opcję apply sdcard choose.zip i czekamy aż telefon zakończy instalację Romu
    7. Po powrocie do głównego menu w Recovery możemy odpalić ponownie telefon i poczekać aż wszstko się załaduje (może to potrwać długo)
    8. Ustawiamy wszystko od nowa i cieszymy się nowym Romem


    Uwaga: Jeśli coś poszło nie tak, pozostaje nam przywrócić backup w Recovery opcją Restore backup nandroid ;)
     
    akro12 lubi to.
  2. Google AdSense Reklama

  3. damneazy

    damneazy Świeżak

    Dołączył:
    09.01.2010
    wiadomości:
    4
    Otrzymane lajki:
    0
    Jak zrobić ten backup nandroid i co to te wipe? Chcę wgrać nowy ROM bo na moim HTC MAgic ciągle wyrzuca, że "Proces wykonał....i wymuś zamknięcie" Nie wiem o co chodzi :/

    Jeśli nie sprawi to problemu proszę o podanie link do jakiegoś polecanego , aktualnego ROMu.

    Dziękuję.
     
    Ostatnio edytowany: 10.01.2010
  4. speedzioch

    speedzioch Dziś Fejm zostawmy

    Dołączył:
    26.06.2008
    wiadomości:
    3,809
    Otrzymane lajki:
    178
    A co ma "wymuś zamknięcie" do backup i wipe ? Gdzie Ci się wyświetla taki komunikat ? Sama nazwa wskazuje że backup robi kopię systemu a wipe przywraca wszystko do stanu początkowego. Przecież masz wszystko w instrukcji wystarczy przeczytać, a nie pytasz jak zrobić. Najpierw to zrootuj telefon a potem się bierz za wgrywanie romu. I sobie najpierw poczytaj najpierw podstawowe rzeczy bo uwalisz telefon.

    Edit: Romy masz w poradniku podane. To już od Ciebie zależy jaki chcesz. Z sense UI polecam GyD'a ew. myHero, bez cyanogen mod bądź cursor one. Są inne ale nie próbowałem
     
  5. damneazy

    damneazy Świeżak

    Dołączył:
    09.01.2010
    wiadomości:
    4
    Otrzymane lajki:
    0
    Nie wiem co ma wspólnego. Czasami bez żadnej przyczyny odblokowuję fona, lub podczas użytkowanie wyskakuje komunikat: " Proces system wykonał (niedozwoloną czy nieprawidłową) operację i musi być zamknięty. " I jest przycisk "Wymuś zamknięcie", które i tak go nie zamyka. Muszę wtedy wyłączyć przez czerwoną słuchawkę. Po włączenie znowu jest dobrze. Ale trochę to uprzykrzające jak się robi to ze 2 razy dziennie. Nie wiesz co się może dziać? Myślałem, że jak go zrootuje i wgram nowy ROM to będzie dobrze? Czy to nic nie zmieni?
     
  6. speedzioch

    speedzioch Dziś Fejm zostawmy

    Dołączył:
    26.06.2008
    wiadomości:
    3,809
    Otrzymane lajki:
    178
    powinno zmienić. Można to też zrobić przez wipe i powinno być ok, ale byś stracił wszystko praktycznie i nie wiem czy romu na nowo byś nie musiał wgrywać, ale to zależy jakiego. Możesz zrootować i wgrać jakiś. Tylko pamiętaj aby wgrać recovery odpowiednie dla swojej wersji płyty głównej. Masz w poradniku jak sprawdzić którą masz
     
  7. damneazy

    damneazy Świeżak

    Dołączył:
    09.01.2010
    wiadomości:
    4
    Otrzymane lajki:
    0
  8. speedzioch

    speedzioch Dziś Fejm zostawmy

    Dołączył:
    26.06.2008
    wiadomości:
    3,809
    Otrzymane lajki:
    178
    Zależy jaki masz spl ale raczej one clickiem możesz rootować. Możesz wgrać GyD 2.1.1 ale najpierw chyba musisz 2.1 i dopiero potem łatkę na 2.1.1 ale nie pamiętam bo mi się 2.1.1 nie chciało wgrywać :P Mówi się że po zmianie romu tracisz gwarancję więc robisz to na własną odpowiedzialność. W tym samym forum masz poradnik jak zrootować one clickiem. Zacznij od tego a potem się zajmij romem.
    Ten Rom co podałeś i każdy inny odpowiedni dla płyty głównej wgrasz tak samo jak w tym poradniku chyba, że na xda życzą sobie specjalnie zmieniać coś np. SPL. GyD'a wgrasz bez problemu po rootowaniu. Nie ponoszę odpowiedzialności za poniesione szkody, bo ludzie potrafią uceglić telefon (szczególnie wgrywając rom pod 32B na magica 32A, ale są też lepsi ^^) ;)
     
  9. damneazy

    damneazy Świeżak

    Dołączył:
    09.01.2010
    wiadomości:
    4
    Otrzymane lajki:
    0
    Dobra! Zrobiłem :) Załadowałem tego GyD'a. Kurde wypas. Dużo lepsze niż to poprzednie :) Dzięki, pozdrawiam
    ___________________
    =====Dodano:=====
    a może sprawdzałeś jakieś NAVI pod tym? i możesz polecić?
     
  10. maxi69

    maxi69 Świeżak

    Dołączył:
    10.03.2012
    wiadomości:
    1
    Otrzymane lajki:
    0
    czy nikt nie może po polsku krok po kroku i skąd pobierać itd zrobić poradnik jak zrootować HTC MAGIC!!!!! HELP
     

Poleć tę stronę