Świeżak w androsiu - porady

Temat w 'Samsung' rozpoczęty przez dr.xavier, 08.05.2013.

  1. dr.xavier

    dr.xavier Forumowicz

    Dołączył:
    06.03.2009
    wiadomości:
    58
    Otrzymane lajki:
    1
    Witajcie :) jestem świeżakiem w Androsiu i w te sprawy chciałem się zagłębić :) myślę że mi pomozecie :) wiem ze może wam się wydawac to smieszne itp ale wolę wiedzieć od kogoś :)

    na wejście mój androś to :
    4.0.4
    telefon Samsung [email protected] b5330

    moje pytania :)
    1. Jak zderukować pobór ramów ?? (chodzi o to żeby wyłączać aplikacje które nie używam a są właczone)
    2. antywirus ? konieczny czy nie za bardzo? jeżeli tak to jaki polecicie?
    3. co to jest "ROOT" ?? znajduję się to np tutaj: https://forum.gsmx.pl/58296/systemcleanup-wymaga-roota.html
    4. nawigacja jaką polecicie mam GPS ale jeszcze nie wytestowany.... wiec pewnosci czy działa nie mam :/ patrzyłem na ᎪutᴏᎷaρa ale to 500 mb nie za duzo?? nie bedzie mulić albo ścinać mi telefonu?? bo ja mam miejsca na karcie jak by coś :)
     
    Ostatnio edytowany przez moderatora: 20.03.2017
  2. Google AdSense Reklama

    by ukryć wszystkie reklamy.
  3. karol152

    karol152 ..::Master::..

    Dołączył:
    08.12.2007
    wiadomości:
    2,789
    Otrzymane lajki:
    171
    1. Jakiś task killer Ci powinien pomóc. Jeśli masz brandowany ROM od operatora to po zrobieniu root'a możesz skasować śmieci od niego, ale z tym kasowaniem śmieci bym uważał można coś popsuć :P
    2. Antywirus hymm ja nie używam, myślę że jeśli będziesz instalował z marketu to nic groźnego nie powinno Ci wejść na tel.
    3. RooT krótko mówiąc daje Ci dostęp do głębi telefonu :D masz dostęp do wszystkiego i możesz kasować dodawać co chcesz.
    4. Ja na swoim SIII używam ᎪutᴏᎷaρY i ona mi zajmuje 2.95GB :P
     
    dr.xavier lubi to.
  4. dr.xavier

    dr.xavier Forumowicz

    Dołączył:
    06.03.2009
    wiadomości:
    58
    Otrzymane lajki:
    1
    heh mówisz to jak bym sie znał już na tym :P "brandowany ROM od operatora" ciemna magia ;P

    1. no jak uważasz bo nie muli strasznie wiec przeżyje :)
    2. no tak tylko ze pobrałem z marketu darmową gre i mi za wejscie kasowała.. okolo 20gr (nie weim która) ale skasowałem 2 po tym jak to zobaczyłem - 2 ostatnio używane przed sprawdzaniem
    3. a jak to sprawdzić czy to mam?
    4. i nie muli Ci ani nic?? :)) - jaki amsz procek i ile ramu oraz wersja andorsia??

    5. jak zrobić screnshota (rzut ekranu) żeby wam pokazac co ja tam mam włączone ?
     
    Ostatnio edytowany: 08.05.2013
  5. artur10.03

    artur10.03 Dobrze znany

    Dołączył:
    08.10.2008
    wiadomości:
    294
    Otrzymane lajki:
    22
    Karol wspomniał by uważać na kasowanie śmieci, czyli jakichś dodatkowych aplikacji od operatora. Procesy możesz śmiało usuwać np. Advanced Task Killerem:
    https://play.google.com/store/apps/...sImNvbS5yZWNoaWxkLmFkdmFuY2VkdGFza2tpbGxlciJd
    Co do antywirusa to nigdy nie miałem na telefonie, ale dobrym rozwiązaniem jest czytanie komentarzy odnośnie danej aplikacji, bo często mają po 5 gwiazdek, a są czymś beznadziejnym a na dodatek spamującym reklamami.
    W jaki sposób pobrało Ci te pieniądze, smsem? Podczas instalowania aplikacji masz podawane jej uprawnienia (np. Połączenia sieciowe - Pełen dostęp do internetu), możesz tam sprawdzić co dana aplikacja może zrobić.
     
    dr.xavier lubi to.
  6. Baikal

    Baikal Dobrze znany

    Dołączył:
    16.04.2012
    wiadomości:
    337
    Otrzymane lajki:
    69
    telefon brandowany - to taki "skrzywdzony przez operatora" ^^ który nawkładał tam nikomu nie potrzebnych śmieci - poznasz go po np. pojawiającym się logu plusa przy włączeniu telefonu - od jakiego operatora masz?, czy to np. z allegro

    Jeżeli chodzi o nawi to ja polecę Navigona - nie zabiera dużo miejsca mi zabrało 1.2GB ale mam Polskę (ok 350-400 mb) Niemcy, Włochy, Szwajcarię, Austrię

    jeżeli chodzi o ram to jeżeli będziesz używał jakiejś aplikacji to telefon sam ją zwolni rezygnując z innych procesów

    nie posiadasz może routera wifi? lub laptopa z wifi - większość aplikacji, map, aktualizacji lepiej robić przez wifi - niektóre zabierają bardzo dużo danych

    screenshota możesz zrobić instalując jakąś aplikcję z marketu - wpisujac screenshot, są telefony w których wystarczy guzik "power" przytrzymać i się da zrobić screena spróbuj też kombinacji trzymania power i home (ten dzyndzel na środku)


    edit:
    mała pomoc techniczna :)
     
    Ostatnio edytowany przez moderatora: 17.03.2014
    dr.xavier lubi to.
  7. dr.xavier

    dr.xavier Forumowicz

    Dołączył:
    06.03.2009
    wiadomości:
    58
    Otrzymane lajki:
    1
    artur10.03 fajtycznie :O oczy mi otworzyłeś była któraś aplikacja która chciała dostęp do sms czy jakoś tak... na następny raz bede ostrożny dzięki :)!

    Baikal mam te logo z plusa jak się włącza i wyłącza. mam wifi... ja mam sieć komórkową wyłączoną :) Dzięki za screnshoota :) zrobię i podeślę :)


    mam pytanko.. bo ja wyłaaczyłem "tryb sieci danych" i tam jest takie coś że działa za równo do internetu jak i do MMS i ja chciał bym mieć to włączone tylko w połowie że tylko MMS a Internetu nie chciał bym bo te ciągłe aktualizacje mam wifi w domu tel 1 raz dziennie jest włączany do wifi to się tam robi co chce.

    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

    Pytanie kolejne :O
    tu pisze ze mam 4gb wbudowane http://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/gtb5330galaxychat/Samsung-GT-B5330-Galaxy-Chat.html
    a na telefonie tylko 2gb. a gdzie drugie 2gb?
    [​IMG]
     
    Ostatnio edytowany przez moderatora: 20.03.2017
  8. artur10.03

    artur10.03 Dobrze znany

    Dołączył:
    08.10.2008
    wiadomości:
    294
    Otrzymane lajki:
    22
    Te drugie 2GB "pożarł" system itp. Często na stronach typu mGSM podaje się też "Pamięć użytkownika", na przykład tutaj:
    Nokia Lumia 610 Dane techniczne telefonu :: mGSM.pl (w informacjach dodatkowych na końcu)
    Co do MMSów to niestety nie pomogę.
     
    dr.xavier lubi to.
  9. dr.xavier

    dr.xavier Forumowicz

    Dołączył:
    06.03.2009
    wiadomości:
    58
    Otrzymane lajki:
    1
    Dzięki za częściową pomoc :)
     
  10. Baikal

    Baikal Dobrze znany

    Dołączył:
    16.04.2012
    wiadomości:
    337
    Otrzymane lajki:
    69
  11. dr.xavier

    dr.xavier Forumowicz

    Dołączył:
    06.03.2009
    wiadomości:
    58
    Otrzymane lajki:
    1
    aham a wiecie czy idzie przerobić ten guzik zeby miał inny skrót ?
    [​IMG]

    Root czytałem że po roocie na gwarancji nei przyjmują :/ wiec ryzyko własne?
     
    Ostatnio edytowany: 10.05.2013

Poleć tę stronę