Witam. Proszę o pomoc w wyborze telefonu. Mogę przeznaczyć na niego 350-430 zł.
Myślałem nad nowym LG KU990 Viewty lub używaną Nokią N95.
Za LG przemawia to, że jest nowy i na gwarancji, za Nokią marka (miałem już 3 Nokie i jestem z nich całkowicie zadowolony).
Minusem działającym na rzecz LG jest przykre wspomnienie związane z serwisem mianowicie siostra miała kiedyś LG KU380. Raz oddałem go do serwisu - ok - wymienili płytę główną, taśmę i lcd. Kolejnym razem stwierdzili, że szkoda powstała z winy użytkownika - zalanie płyty głównej (nie działał czerwony przycisk i nie szło go uruchomić). Gdy go dostałem z powrotem, rozebrałem go i stwierdziłem, że jest ochrona na przyciski klawiatury, a nie ma na przyciskach nawigacyjnych (chodzi mi o tą folię). Nie wiem czy tak jest w nowym telefonie, ale myślę, że tym bardziej powinno być na przyciskach nawigacyjnych, gdyż jest to slider. Znalazłem też sposób na uruchomienie tej komórki - podłączamy ładowarkę, czekamy aż na ekranie pokaże się "ładowanie telefonu" i wyłączamy ładowarkę od strony gniazdka 230V.
Wracając do tematu: znaczącymi różnicami są: ekran - Viewty ma dotyk, N95 ma więcej kolorów; N95 ma symbiana (to lepiej jak
java?), ma też
GPS i wi-fi. Telefon ma służyć głównie do smsowania, rozmawiania, słuchania muzyki. Czasami lubię pograć na komórce, jednak nie jest to priorytetowa funkcja.
Co Wy na to? Który byście wybrali? A może jakaś inna, porównywalna propozycja?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam, Bartek
![:]](http://forum.gsmx.pl/images/smilies/].gif)